Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úvodní stránka o činčilách

Činčila je původně jihoamerický hlodavec žijící ve vysokohorských oblastech v Andách.
Je to roztomilé zvířátko s velkýma ušima, velkým ocasem a s výraznýma očima.

Svým vzhledem mnoha lidem připomíná veverku. Má také zhruba stejnou inteligenci.

Živí se téměř výhradně rostlinnou potravou .

Jejich chov se nejdříve rozšířil zejména kvůli kožešině, ale postupně si získávají stále větší oblibu jako domácí mazlíčci.

Řád: Hlodavci (Rodentia)

Čeleď: činčilovití (Chinchillidae)

Rod: činčila

Pro chov se výhradně používá druh činčila vlnatá (Chinchilla lanigera).

 

Ve volné přírodě bylo toto zvířátko téměř vyhubeno. Jsou to společenská zvířata, ve svojí domovině žijí ve skalních puklinách nebo si hrabou dopata. Jejich komunity čítají 15-100 jedinců. Stávají se kořistí některých savců, hadů a dravcých ptáků. Aktivní bývají za svítání a za soumraku. Pokud je něco vyleká, okamžitě mizejí ve svých norách, aby se vzápětí znovu objevily. Ve volné přírodě se živí různými semeny, bylinami , různými výhonky a mechem. Ročně obvykle mívají dva vrhy po dvou mláťatech.